
به گزارش سراج24؛ حسن عابدینی کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با سراج24 در خصوص جنگ سایبری به عنوان یکی از حوزه های رقابتی و تخاصم میان دولت ها به حساب می آید، اظهار داشت: در دهه سوم قرن بیست و یکم یکی از راهبردهای مهم قدرت های بزرگ، راهبرد منطقه خاکستری است.
وی گفت: منطقه خاکستری یا گریزون به معنای این است که جنگ ها در فتح فراگیر اتفاق نمی افتاد یعنی منجر به جنگ سخت و فراگیر نمیشود.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: در زیر فتح جنگ فراگیر کارهایی صورت می گیرد که می تواند طرف مقابل را دچار مشکلات جدی کند و ویژگی این جنگ های نوین اطلاعاتی، امنیتی، نامتقارن، سایبری و مبهم بودن، آن است و طبعاً در این جنگ ها کسی مسئولیت اقدامی که صورت میگیرد را برعهده نمیگیرد به همین دلیل پاسخ دادن به این جنگ ها کار بسیار دشواری است.
عابدینی بیان کرد: البته به صورت غیر مستقیم علائمی داله بر گروه ها و کشور ها و نهادها داده می شود ولی به صورت رسمی هیچکس مسئولیت آن را به عهده نمی گیرد و منبع اختلال را نمیتوان به صورت رسمی مشخص کرد.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: بنابر این در طی سالهای گذشته ایالات متحده آمریکا و اندیشکده هایشان به علاوه رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای مرتجع منطقه به صورت تلویحی دست زدن به چنین اقدام هایی را تایید می کنند اما رسما هیچ چیز درباره ی این اقدامات گفته نمی شود.
عابدینی افزود: این اقدام ها در مورد جمهوری اسلامی ایران در سه حوزه که تهدید معتبر نظامی و تحریم اقتصادی و تحریف رسانه ای است، در حالی صورت می گیرد که اقدامی خاص که به صورت ایذایی و موردی برضد ایران شکل می گیرد و میتواند در چارچوب به صورت گسترده روی محاسبات مسئولین و برداشت افکار عمومی تاثیر تعیین کننده داشته باشد.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به عملکرد خوب رسانه ملی در موضوع اخبار و تحولات مرتبط به اختلال چندساعته جایگاه های بنزین بیان کرد: در جنگ هایی که در چارچوب گریزون یا منطقه ی خاکستری رخ می دهد یکی از مولفه های اصلی برای مقابله یا پیشگیری از آن، موضوع تغییر مدیریت ادراک افکار عمومی است.
وی گفت: دشمن همواره کوشش می کند تا با ایجاد خطای محاسباتی زمینه را برای پیش برد اهدافش فراهم کند و با ایجاد انحراف در افکار عمومی، زمینه را برای نارضایتی ها، اغتشاش و ناامنی آماده می نماید و مهمترین ابزار برای فعال شدن در این حوزه، رسانه است
کارشناس مسائل بینالملل افزود: این رسانه شامل رسانه ملی که به سبب حوزه ی گسترده و ضریب نفوذ بسیار بالای آن می تواند پیشران این حرکت باشد که البته سایر رسانه ها مانند خبرگزاری ها شبکه های مجازی هم می توانند در این زمینه نقش تعیین کننده ای داشته باشند.
عابدینی تصریح کرد: اگر بخواهیم این رویداد را تحلیل کنیم باید به این نکته توجه کرد که معمولا رسانه برای پوشش یک رویداد سه مولف اصلی را در نظر می گیرد.
وی در ادامه گفت: مولفه اول این است که آیا این رویداد ارزش خبری دارد یا ندارد که موضوع اختلال در جایگاه پمپ بنزین ها از یک ارزش خبری بالایی برخوردار است و مولفه دوم مخاطب محوری است یعنی اینکه آیا مخاطب مایل به پیگیری چنین رویدادی است. به این مسئله هم باید با نگاه مثبت توجه کرد چرا که بنزین سوخت خودروهاست و اکثر مردم از این امکان استفاده می کنند و مولفه سوم سیاست گذاری است و به معنای این است که رسانه باید در این زمینه ها سیاست گذاری کند.
کارشناس مسائل بین الملل افزود: اگر در چارچوب سیاست گذاری سرعت عمل انجام شود میتوان با تاثیر منفی اقدامات دشمن را کم کنیم. مانند موضوع اختلال در پمپ بنزین ها که یک دیدگاه حرفه ای در صدا و سیما شکل گرفت و با سرعت تصمیم گیری و سیاستگذاری انجام شد چون صدا و سیما دارای نیروهای متخصص فراوانی است از جمله دبیران، سردبیران، خبرنگاران و مدیران حوزه خبر که با سرعت توانستند نقش تعیین کننده ای در این موضوع ایفا کنند.
عابدینی درباره اینکه دولت سیزدهم مردم را محرم میبیند و پنهان کنی در کارهای شان ندارند، بیان کرد: طبعاً برای مقابله با جنگ های سایبری و نامتقارن و فیبریدی که رسانه در آن نقش تعیین کننده ای دارد باید نکات مختلفی را باید مد نظر قرار دهیم.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: ابتدا مرعوب فضاسازی دشمن نشویم. بنابر این مرعوب نشدن نقش تعیین کننده ای دارد. نکته دوم مردمی بودن است، چرا که بار اصلی انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی روی دوش مردم است و این مردم بودند که در دوران دفاع مقدس و بعد از آن با حضورشان در صحنه توانستند توطئه دشمن را خنثی و از بین ببرند.
عابدینی در پایان خاطرنشان کرد: صداقت در این زمینه ها تاثیر تعیین کننده ای دارد که با توکل بر خدا و برنامهریزی و بحث مربوط به استفاده از همه ظرفیت ها و چارچوب حرفهای می توان زیر ساختی با تکیه بر دانشمندان خود، طراحی سیستمی انجام دهیم.